Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Slovenië - Tolmin

Tolmin is het vliegmekka van de Julische Alpen in Slovenië. Een prachtig overland vlieggebied voor paragliders. Het is natuurlijk niet voor niets dat hier regelmatig competities worden georganiseerd! In de maand Augustus worden de Alpen meestal wat stabieler, maar de Julische Alpen zijn dan doorgaans op zijn best en bieden goede mogelijkheden tot het maken van super vluchten.

We hebben verschillende startplekken waar we gebruik van kunnen maken, waaronder Kobarid, Kobala en Gemona. Mocht het een dag slecht weer zijn in het hooggebergte dan kunnen we gemakkelijk uitwijken naar Lijak waar het vaak nog wel vliegbaar is. Vanaf Kobala is het prachtig overland vliegen richting Gemona, en als je het terug ook nog eens red zit je al op de 100km.

Organisatie

De cursus wordt gegeven door JoMikael. Jo is competitiepiloot, Xpyr piloot, super overlandpiloot, testpiloot en bekend met het gebied rondom Tolmin. De vluchten van JoMikael op XContest zijn om van te smullen en zijn kennis over het vliegen is fenomenaal! JoMikael vliegt zelf mee tijdens de cursus en zal in radiocontact staan met de groep om aanwijzingen te geven en te proberen jullie telkens wat verder te krijgen. Let op de cursus zal in het Engels zijn! Je zult merken dat je op deze manier al spoedig je grenzen verlegt en ineens kilometers van de start wegvliegt in onbekend terrein!

Voor en na het vliegen is er de tijd om aandacht te besteden aan:

  • Meteo: wat zijn de voorspellingen, wat kan ik verwachten? Waar moet ik op letten vandaag?
  • Vluchtplanning: welke route is mogelijk vandaag? Hoe kan ik het beste vliegen?
  • ICAO kaart: waar mogen we wel vliegen en waar niet?
  • Vlieginstrumenten: hoe haal je het maximale uit je instrumenten?
  • Afdaaltechnieken: wat als het te hard omhoog gaat?
  • Het lezen van de lucht en van het landschap: waar moet ik zijn om mijn kans op thermiek te vergroten?
  • Omgaan met thermiek en de risico's daarvan.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor piloten die de ambitie hebben om overland te gaan vliegen, maar die op een veilige en verantwoorde manier kennis willen maken met alles wat erbij komt kijken. De maximale groepsgrootte is 10 piloten.
De cursus is uitsluitend toegankelijk voor piloten met minimaal brevet 2 Berg. Tijdens de cursus wordt je geacht zelfstandig te kunnen starten, landen en vliegen. Om het maximale uit de cursus te halen is het van belang dat je al thermiekervaring hebt. Heb je nog nooit overland gevlogen? Dan is een overland light cursus zoals bijvoorbeeld in Lijak / Kovk wellicht meer voor jou.

Slecht weer?

Omdat we bij overlandvliegen nog meer afhankelijk zijn van het weer, verwachten we een flexibele instelling van de deelnemers. Mocht het weer er te slecht uitzien dan is het mogelijk dat we de locatie op het laatst veranderen naar een andere plek. Hierover wordt natuurlijk met de deelnemers gecommuniceerd. De alternatieve locaties zijn altijd super goede overlandlocaties, denk bijvoorbeeld aan: Feltre, Greiffenburg, Bassano, Speikboden, etc. Het doel is om een mooie vliegweek te hebben!

Accommodatie

Het instructieteam van Paragliding Holland verblijft op de camping Camp Gabrj, vlak naast de prachtige Soca rivier. De camping is centraal gelegen in de buurt van alle vliegstekken, beschikt zelfs over een eigen landing en heeft een shuttle service richting de startplekken waar we gebruik van zullen maken.

Download

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals informatie over verblijf, aankomstdatum en ontmoetingspunt.

Reisnotities Tolmin