25 jaar
Vliegverwachtingen

pijltje Overlandcursus

oranjelijn

Overlandvliegen met een paraglider is de echte uitdaging van het vliegen: zwevend aan een stukje stof vlieg je van thermiekbel naar thermiekbel en leg je grote afstanden af. De kick die het je geeft als je weer een thermiekbel weet te pakken en terug schroeft naar cloudbase is onbeschrijflijk! Bij overlandvliegen wordt veel verwacht van de vaardigheden en inzichten van een piloot. Onze overlandcursussen zijn erop gericht jou deze vaardigheden en inzichten bij te brengen zodat je op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van spectaculaire overlandvluchten.

Voor wie?
Als je aan onze overlandcursussen wilt deelnemen moet je minimaal hebben / kunnen:

 • Brevet 2 Berg
 • Thermiekervaring: je moet moeiteloos kunnen boven blijven op een thermische dag. Een overlandcursus is geen thermiekcursus! Als je niet zelfstandig boven kunt komen in thermische omstandigheden dan kunnen we ook niet overlandvliegen met je....
 • Je moet met meerdere piloten tegelijk in een bel kunnen en durven draaien.
 • Afdaalmethodes beheersen: het sneller kunnen afdalen is extreem belangrijk! Indien je alleen oren en speed kan vliegen, dan beperkt dat je vliegmogelijkheden. Een overland light is dan een goede optie voor je.
 • Zelfstandig kunnen starten en landen. De kans is groot dat je een keer een buitenlanding moet maken, dit moet je comfortabel zelfstandig kunnen uitvoeren.
 • Het hebben van een GPS is verplicht! Dit mag ook op je telefoon zijn zodat je coördinaten kunt doorgeven als je geland bent. Als je echt wilt overlandvliegen raden we echter een vario/gps systeem aan zoals bijvoorbeeld de Flymaster GPS.

Inhoud cursus
Onze overlandcursussen hebben een maximum aantal deelnemers van 10 piloten. De begeleiding is altijd in handen van minimaal twee ervaren overlandpiloten die het gebied goed kennen en tijdens het vliegen in radiocontact staan met de deelnemers. Het doel is om iedereen een stapje verder te helpen en je grenzen op een veilige manier te verleggen. We besteden onder meer aandacht aan:

 • Uitgebreide meteo briefing 's ochtends: wat kun je verwachten en waar moet je op letten?
 • Kennis van valleiwind systemen, de gevaren ervan en hoe je er gebruik van kunt maken.
 • Vluchtplanning: welke route kies je, wat zijn de mogelijkheden?
 • ICAO kaart: waar mogen we wel vliegen en waar niet?
 • Vlieginstrumenten: hoe haal je het maximale uit je instrumenten?
 • Afdaaltechnieken: wat als het te hard omhoog gaat?
 • Het lezen van de lucht en van het landschap: waar moet ik zijn om mijn kans op thermiek te vergroten?
 • Omgaan met thermiek en de risico's daarvan: inklappers, front stall, sterke tegenwind, turbulentie, etc.

blokjeInschrijven

oranjelijn

Inschrijven voor een overlandcursus gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze overlandcursussen en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de cursus.


blokjeTarieven

oranjelijn
Overlandcursus 6 dagen:
excl. materiaalhuur
€ 375
Piloten die hun uitrusting bij PaHo hebben gekocht, hebben recht op klantkorting. Zie daarvoor ons tarievenoverzicht.

pijltje Locaties overlandcursussen
annecy

blokjeAnnecy - Frankrijk

Annecy is één van Frankrijks meest geliefde vliegstekken. En niet voor niets! Vliegen boven het meer van Annecy is spectaculair en betoverend! De bergketens om het meer heen zijn hoog en liggen redelijk aaneengesloten wat goede mogelijkheden biedt voor overlandvliegen. En ook niet onbelangrijk: in de dalen zijn meer dan voldoende velden waar je veilig kunt landen.

Lees meer over Annecy pijltje

steinfeld

blokjeFeltre - Italië

Feltre is een super mooie overlandstek helemaal aan de zuidrand van de Italiaanse Dolomiten! Het dal loopt van Feltre helemaal naar Belluno en Pieve d'Alpago en op een goede dag kun je dat hele stuk vliegend afleggen (en weer terug voor de toppers). Onderweg zijn er in de valleien genoeg landingsterreinen beschikbaar voor als je mocht uitzakken.

Lees meer over Feltre pijltje

Kovk ridge

blokjeLijak & Kovk - Slovenie

Dit is een zogenaamde 'overland light cursus'. Het vlieggebied is wat makkelijker en wat beter geschikt voor piloten die na het behalen van brevet 2 hun eerste overlandjes willen gaan proberen. De ridge van Lijak en Kovk kun je al snel 40km afvliegen en onderweg zijn er genoeg grote velden voor een probleemloze buitenlanding. Voordeel is ook dat je in dit gebied geen last hebt van valleiwinden. De ideale eerste stap voor overlandvliegen.

Lees meer over Lijak & Kovk pijltje

birbilling

blokjeBir Billing - India

Dit is dé ultieme paragliding reis voor mensen die zoeken naar perfecte vliegomstandigeden, super overlandmogelijkheden en een indrukwekkende cultuur. Het is een onbeschrijflijke ervaring om in de Himalayas te vliegen, tussen de sneeuwtoppen van meer dan 5km hoogte, begeleid door gigantisch grote gieren die urenlang met je meezweven. En 's avonds een lekkere curry en een chai, terwijl je luistert naar de gebeden van de Tibetaanse monniken.

Lees meer over Bir Billing pijltje

tolmin

blokjeTolmin - Slovenië

Tolmin ligt in idyllische Julische Alpen en is een beroemde XC-stek waar regelmatig wedstrijden worden gehouden. De overlandvlucht vanaf de prachtige Stol richting Gemona en terug staat hoog op het verlanglijstje van mening piloot. En een tocht over de Krn is een unieke ervaring met schitterende uitzichten. We verblijven met zijn allen op een leuke vlieger camping en kunnen vandaar gebruik maken van de verschillende startplekken die dit gebied te bieden heeft.

Lees meer over Tolmin pijltje

appenijnen

blokjeDe Appenijnen - Italië

De Appenijnen zijn een vrij onbekend, maar prachtig vlieggebied met bergen van bijna 3000m hoog! In september/oktober kun je hier prima overland vliegen, terwijl het in de Alpen al stabieler aan het worden is. Standplaats is het pittoresque Poggio Bustone, op ca. 2 uur rijden vanaf Rome. Vandaar kunnen we naar verschillende schitterende vliegplekken gaan zoals San Donato, Poggio Bustone, Castelluccio, Gran Sasso, Monte Cucco, etc.

Lees meer over de Appenijnen pijltje

algo

blokjeAlgodonales - Spanje

Geweldig overlandvliegen, mooi weer, heerlijke tapa's, schitterende landschappen, romatische witte stadjes, Andalusië heeft het allemaal! Algodonales is onze thuisbasis voor dit XC avontuur. We gaan met een klein groepje deze prachtige omgeving vanuit de lucht verkennen.

Lees meer over Algodonales pijltje