Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Italië - Speikboden

Paragliding Holland heeft een prachtige vliegstek gevonden in 't Pustertal, Italië. Speikboden is een werkelijk schitterende take-off met uitzicht over het besneeuwde Alpen hoofdmassief richting het noorden en de overweldigende Dolomiten range richting het zuiden. Speikboden is een van de bekendste overland plekken van de Alpen - vanaf hier zijn vele mega FAI driehoeken gevlogen. Zie bijvoorbeeld: FAI driehoek vanaf Speikboden. Veel beter overlandvliegen dan dit gaat het niet snel worden....

We hebben in dit gebied de keuze uit verschillende vliegstekken, zoals Speikboden, Kronplatz (meerdere starts), en Ahornach. We zullen het meest gebruik maken van de eerste twee startplaatsen. Deze zijn allebei gemakkelijk per kabelbaan bereikbaar. De landingen zijn ruim en ook tijdens het overlandvliegen zijn er vrijwel altijd ruime landingsmogelijkheden aanwezig. Behalve de standaard FAI driehoek, kun je ook een prachtige out-and-return maken vanaf Speikboden naar Sillian en weer terug (ca. 100km), zie het filmpje hieronder.

Ook voor je familie is dit een erg leuk vakantiegebied! We zitten vlakbij de stad Bruneck waar alle faciliteiten aanwezig zijn, leuke restaurantjes (lekker Italiaans eten!), shoppen, etc. En we zitten precies op de grens van de Alpen en de Dolomiten. Vanaf hier maak je gemakkelijk dagtochten naar bijvoorbeeld de beroemde Tre Cine (Dolomiten) of het prachtige Ahrntal (Alpen). Voor gasten in dit gebied is het openbaar vervoer doorgaans gratis - dat maakt het super makkelijk om alles te bezoeken!Organisatie

De cursus wordt gegeven door JoMikael, competitiepiloot, testpiloot en super bekend met het gebied rondom het Pustertal. JoMikael vliegt zelf mee tijdens de cursus en zal in radiocontact staan met de groep om aanwijzingen te geven en te proberen jullie telkens wat verder te krijgen. Let op de cursus zal in het Engels zijn! Je zult merken dat je op deze manier al spoedig je grenzen verlegt en ineens kilometers van de start wegvliegt in onbekend terrein!

Voor en na het vliegen is er de tijd om aandacht te besteden aan:

  • Meteo: wat zijn de voorspellingen, wat kan ik verwachten? Waar moet ik op letten vandaag?
  • Vluchtplanning: welke route is mogelijk vandaag? Hoe kan ik het beste vliegen?
  • ICAO kaart: waar mogen we wel vliegen en waar niet?
  • Vlieginstrumenten: hoe haal je het maximale uit je instrumenten?
  • Afdaaltechnieken: wat als het te hard omhoog gaat?
  • Het lezen van de lucht en van het landschap: waar moet ik zijn om mijn kans op thermiek te vergroten?
  • Omgaan met thermiek en de risico's daarvan.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor piloten die de ambitie hebben om overland te gaan vliegen, maar die op een veilige en verantwoorde manier kennis willen maken met alles wat erbij komt kijken. De maximale groepsgrootte is 10 piloten.
De cursus is uitsluitend toegankelijk voor piloten met minimaal brevet 2 Berg. Tijdens de cursus wordt je geacht zelfstandig te kunnen starten, landen en vliegen. Om het maximale uit de cursus te halen is het van belang dat je al thermiekervaring hebt. Heb je nog nooit overland gevlogen? Dan is een overland light cursus zoals bijvoorbeeld in Lijak / Kovk wellicht meer voor jou.

Slecht weer?

Omdat we bij overlandvliegen nog meer afhankelijk zijn van het weer, verwachten we een flexibele instelling van de deelnemers. Mocht het weer er te slecht uitzien dan is het mogelijk dat we de locatie op het laatst veranderen naar een andere plek. Hierover wordt natuurlijk met de deelnemers gecommuniceerd. De alternatieve locaties zijn altijd super goede overlandlocaties, denk bijvoorbeeld aan: Feltre, Lijak, Kobarid, Gemona, etc. Het doel is om een mooie vliegweek te hebben!

Accommodatie

Het instructieteam van Paragliding Holland verblijft op de Camping Ansitz Wildberg. De camping ligt in het Pustertal, vlak naast Bruneck en centraal gelegen voor de verschillende vliegplekken. Het is een erg leuke camping, ook voor de familie. En vlak naast de camping zit een groot veld waar je kunt landen na afloop van je XC vlucht.

Even voor de duidelijkheid: je moet zelf je accommodatie regelen!

Hoe kom ik er?

Als je vroeg vertrekt kun je prima met de auto binnen een dag naar Bruneck rijden. Vanwege de flexibiliteit die we moeten hebben bij overlandvliegen verdient het wel de voorkeur om met de auto te komen.

Download

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals routebeschrijving, ontmoetingspunt en tijd en telefoonnummers van campings en hotelletjes.

Reisnotities Speikboden