Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Italië - Norma

De perfecte combinatie van paragliden en ontspannen vind je in Norma. Dit eeuwenoude dorpje vlak onder Rome kenmerkt zich als vliegstek door een heerlijk laminaire aanstroming, prachtige vergezichten en soaren naast- en starten tussen Romeinse ruïnes.

Norma is een prachtig dorp, gesitueerd bovenaan een steile klif. Aan de huizen is duidelijk te zien dat dit een dorp is met een lange geschiedenis. Er zijn verschillende gezellig restaurantjes en café's. Doordat het op een klif is gebouwd, zijn er ook redelijk wat hoogteverschillen met steile wegen en bijzondere trappetjes. Sommige straten zijn zo smal dat je er nauwelijks naast elkaar kunt lopen. Norma ademt historie!

Als je vanaf het dorp een paar minuten naar het noorden gaat zijn oude romeinse ruïnes zichtbaar, waar nog steeds opgravingen gaande zijn. Vanuit het dorp is het een stukje lopen naar de startplek, tijdens deze wandeling loop je langs deze opgravingslocaties en waan je je in een openlucht museum.

De startplek is een prachtig met gras begroeide helling, waar veel ruimte is om rustig je uitrusting gereed te maken en een prettige start te maken. Achter de start is een groot vlak grasveld, wat we gebruiken om te toplanden. Gevorderde piloten kunnen hier gemakkelijk landen, ook de minder ervaren mensen gaan we hier helpen hun eerste stappen te zetten met het leren toplanden.

We vliegen op een soarwindje wat door de ligging van deze locatie meestal keurig laminair op de starthelling staat. Hierdoor kunnen we lange vluchten maken voor de berg, of (afhankelijk van je niveau) zelfs voor het oude stadscentrum heen en weer vliegen in de hellingstijgwind van de bebouwing. In themische condities vinden we hier een combinatie van thermiek en hellingstijgwind.

Vanaf de start is het prachtig grote landingsveld te zien, omgeven door olijfboomgaarden. Zeker de minder ervaren mensen zullen regelmatig vanaf de start naar dit landingsveld vliegen, waarna we met het busje weer omhoog rijden.

Voor wie?

Deze reis/cursus is toegankelijk voor deelnemers met minimaal 15 bergvluchten die zich redelijk comfortabel voelen met achterwaarts starten of die bereid zijn daar flink aan te gaan werken en dit daar te leren. Omdat we hier vliegen in een soar windje, moet je redelijk in staat zijn achterwaarts te starten, uiteraard gaan we deze vaardigheid deze week ook verder bij je ontwikkelen. Je kunt hier tevens fantastisch (leren) toplanden.

Ook voor de ervaren gebrevetteerde piloten is Norma een fantastische stek om te soaren en technisch te vliegen. Spelen op de helling met je scherm in de wind, je toplandingen perfectioneren, andere schermen uitproberen, zwieren en zwaaien in de lucht, de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn piloten die hier meerdere weken zijn geweest en nog nooit beneden hebben hoeven landen, maar steeds bovenop. Ultiem gemak!

Ben je een XC liefhebber? Wees je er wel van bewust dat door onder andere een militaire laagvliegroute en diverse airspace restricties, in combinatie met de vorm van het landschap, deze stek niet erg geschikt is voor overland vliegen.

Accommodatie

We verblijven met zijn allen in B&B La Passeggiata. Onze accommodatie is perfect vlak naast de start van Norma gelegen en biedt mooie en betaalbare kamers.

Download

In de reisnotities vind je alle belangrijke informatie over de cursus, zoals informatie over verblijf, aankomstdatum en ontmoetingspunt.

Reisnotities Norma